9.10.2013

Rotupohdintaa

Toista koiraa miettiessämme mielessäni on pyörinyt paljon erilaisia rotuja. Ajatuksena olisi, että koirasta pitää tulla kelpo harrastuskoira, ulkonäön pitää miellyttää ainakin jonkin verran ja koiran pitäisi olla isompi kuin Timi. Vaikka rakastankin tiibetinspanieleja ja varmasti joskus haluan sellaisen vielä omistaa, niin tiedän että seuraava koira joka meille tulee, ei ole tipsu. Mulla kuitenkin kiinnostaa koiralajit palveluskoiralajeista koiratanssiin, niin tiibetinspanieli ei näihin ehkä se paras mahdollinen kaveri ole.

Pidän myöskin ihan kaikenkarvaisista (ja karvattomista) koirista, esimerkiksi kleinzpitz, perunkarvatonkoira tai suomenlapinkoira meille voisi päätyä, mutta seuraavan koiran haluan olevan joko karkeakarvainen tai sileäkarvainen.

Jos luettelisin miettimiäni rotuja aakkosjärjestyksessä niin: airedalenterrieri, amerikanstaffordshirenterrieri, australianpaimenkoira, belgianpaimenkoira (groenendael, tervueren, malinois), brasilianterrieri, kooikerhondje, labradorinnoutaja, mudi, novascotiannoutaja, pumi, rottweiler, sileäkarvainen collie, sileäkarvainen noutaja, staffordshirenbullterrieri, vehnäterrieri ja walesinterrieri.

Tuolta voisin nostaa amstaffin (FCI 3)belgit (FCI 1)brassit (FCI 3) ja sileäkarvaiset colliet (FCI 1). Jep, neljä ihan erilaista rotua, mutta jotka kuitenkin sisältävät paljon sitä, mitä koiralta haluan. Aktiivisuutta ja miellyttämishalua (harrastuksiin), kuitenkin sitä kovuutta, ettei koira ole ihan liian pehmeä lössykkä. Tuosta pidemmästä listasta yläpuolella voisi meille kuitenkin joskus päätyä ihan mikä tahansa tai sitten jonkun muun rotuinen tai roduton, sitä en kiellä, vaikka nyt näihin neljään keskitynkin. Näistä neljästä rodusta brassi on kaikista pienin (33-40 cm, korkeintaan 10 kg) kun taas amstaffit (43-48 cm), belgit (n. 58-62 cm, 20-30 kg) ja sk colliet (51-61 cm, 18-30 kg) edustavat vähän suurempaa kokoluokkaa.

Henkilökohtaisesti olen elämässäni päässyt tutustumaan amstaffeihin ja brasseihin, jolloin olen ihan livenä päässyt katselemaan näiden rotujen menoa. Kuitenkin tällä hetkellä ihan ykkösenä minun "listalla" on sk colliet ja brassit, koska molemmat miellyttävät minua sekä ulkonäöllisesti, että luonteeltaan ja varmasti sopivan yksilön löytyessä mahdollisuudet mihin tahansa lajiin olisivat hyvät. Siinä mielessä olen onnekas, että eräs tuttavani kasvattaa brasseja, jolloin minulla on mahdollisuudet kysellä tästä rodusta ja tutustua siihen vielä paremmin, ennen kuin seuraavaa koiraa olen ottamassa.

Niin kuin olen jo aiemmin saattanut mainita, niin Timiä ottaessamme meillä oli loppujen lopuksi aika pieni tietopohja kyseisestä rodusta, joten seuraavan koiran kohdalla haluan miettiä valintaani tarkemmin.

Tässä ihan pienehkö katsanto miettimiini koirarotuihin. En tiedä tuleeko meille seuraava koira ensi vuonna vai viiden vuoden päästä ja onko se sitten oikeasti mikään näistä roduista mikä mielessä pyörii, mutta mielestäni on aina mukava jakaa näitä ajatuksia teidän kanssanne. :)

Joko sinä tiedät, minkälainen hauva teille päätyy seuraavaksi?

1 kommentti:

  1. Haaste teille! http://fitokoira.blogspot.fi/2013/10/haastettu.html

    VastaaPoista