12.10.2013

Miten Timi väsähtää parhaiten?

Niin kuin monet ovat varmasti tämän blogin teksteistä saattaneet päätelläkin - ja varmaan se jossain tuolla esittelysivullakin lukee - niin tämän blogin kaksijalkainen opiskelee tällä hetkellä lukiossa. Lukioon meno ei Timin elämää muuttanut niin hirveästi, muuta kuin että tulen tunnin tai pari myöhemmin kotiin, koska aiempi kouluni oli alle kilometrin päässä ja tähän nykyiseen on matkaa melkeinpä kolmekymmentä.

Arvostan niitä opiskelijoita ja tietenkin töissäkäyviäkin henkilöitä, jotka jaksavat useamman koiran kanssa ja pärjäävät päivästä toiseen. Mulle ehdoton maksimikoiramäärä olisi kaksi, koska uskon, että silloin sitä vielä pärjäisi ja saisi molemmille koirille tarpeeksi puuhaa.

Timin kanssa kun me ei harrasteta mitään sen erikoisempaa, missä se saisi purkaa virtaansa, niin mulla on aina jonkunlainen järjestely siinä, mitä puuhataan tänään ja mitä huomenna, että koira väsähtää tarpeeksi. Timistä - kuten kaikista muistakin koirista - huomaa erittäin helposti, milloin sen kanssa ei ole touhuttu tarpeiden mukaan. Timi saattaa kävellä väsymättömästi ympäri huushollia, haukkua olemattomistakin asioista, alkaa kanniskella kiellettyjä tarvikkeita ympäriinsä, jnejne. Alkuunsa mulla oli Timille ihan puuhakalenteri jokaiselle viikonpäivälle, mutta pakko myöntää, ettei se ole pitänyt paikkansa kovin hyvin. Me puuhataan mitä mieleen juolahtaa ja aina silloin, kun on aikaa. :) Ajan määrästä myös riippuu, että heitänkö vaan Timille jonku aktivointilelun vai alanko ite sen kanssa temppuilemaan tai leikkimään kuppileikkiä.

Mutta niin, haluaisin nyt listata vähän niitä meidän yleisimpiä aktivointi- ja väsytystekniikoita! Mehän nyt voitaisiin lenkkeillä monta tuntia päivässä, mutta miten paljon kätevämpää on tehdä lenkit erikseen ja väsyttää koiraa sitten paremmin aktivoinnilla! :-)

*Kuppileikit ~ Timi tykkää hulluna etsiä nameja kuppien alta ja tässä myös meidän välit paranee, kun yhdessä touhutaan.
*Piilotusleikit (sisällä ja ulkona) ~ Nameja joko sisällä ympäri kämppää tai sitten lisätään vaikeusastetta ja piilotellaan namit tai ruokaa ulos. Pienenä tää toimi paremmin, kun syötettiin nappulaa - se oli niin helppo heitellä metsässä ympäriinsä ja samalla kun koira söi iltaruokaa, se sai virikkeitä!
*Temppujen opettelu ~ Temppuja voi aina kerrata tai opettaa uusia, omistajan ja koiran välinen suhde paranee ja koira väsähtää.
*Pitkät metsälenkit ~ Ihan parhautta ♥ Timi rakastaa sitä, kun se saa juosta vapaana ja minä rakastan onnellista ja väsynyttä koiraa, joka kuorsaa jaloissa lenkin jälkeen. :)
*Aktivointilelut ~ Timpalta löytyy kongia, aktivointikolmiota, Nina Ottossonin lelu ja muita tällaisia. Nää on kans käteviä, kun voi vaan laittaa koiran nuilla leikkimään ja itse katsella vierestä, kun koira käyttää päätään. :)
*Puhelinluettelo ~ Vanhojen puhelinluetteloiden/kirjojen sivuja kääntämällä niiden väliin saa hienosti piiloteltua nameja, joita koira voi sitten etsiä.
*Puuhalaatikko ~ Pahvilaatikkoon paperisilppua/sanomalehtiä ja sekaan nameja, siinäpä koiralle etsimistä ja kaivamista. :)

Ehdottomasti paras väsytyskeino on kuitenkin ärsykkeiden seassa pyöriminen, esim. kaupunki, markkinat, yms. tai muiden koirakavereiden näkeminen! :)

Ja tähän aiheeseen on kerrottava vielä yksi kiva juttu! Nimittäin, Timillä on ollut aiemmin ongelmana sen puutteelliset leikkimiskyvyt. Ammattikouluttajankin kanssa keväällä jutellessamme tuli ongelmaksi se, että Timi on "totinen" eikä osaa leikkiä. Tätä on siis tietoisesti treenattu ja voitte kuvitella, miten onnellinen olin perjantai-iltana, kun vedettiin rallia tuolla pihalla Timin kans! Heittelin rottaa, jota Timi raahasi ympäriinsä, juoksi spurtteja ja pyöri innosta. Välillä kutsuin koiraa luokse tai heittelin nameja, käskin tekemään joitain temppuja. Koko juttu lopeteltiin silittelyllä ja rapsuttelulla ja molemmilla oli hyvä mieli, kun istahdettiin olohuoneeseen television ääreen. Tällaiset asiat on se, mitkä tekevät huonostakin päivästä hyvän. ♥

8 kommenttia:

  1. Tämä oli tosi kiva postaus, tykkäsin! (: Tästä sai myös hyviä ideoita koiran energian kuluttamiseen niinä kertoina, kun itselle ei tule mitään järkevää mieleen :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvä että tykkäsit! :-) Juurikin tarkoituksena oli jakaa muillekin meillä toimivia vinkkejä!

      Poista
  2. Luulen, että Timi on sellainen "totinen torvensoittaja", joka tarvitsee leikkeihinsä kaverin. Jotkut koirat leikkivät myös yksin, mutta ilmeisesti Timi mieluummin sinun kanssasi. Ja vieläpä niin, että osallistut, etkä heitä pelkästään palloa, vaan juokset mukana. Se taitaa olla Timille mieleistä leikkiä, yhdessä. Tai ehkä myös muiden ihmisten kanssa, esim. lasten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Timi ei osaa leikkiä yksin. Jos sillä jotain leluja on lattioilla pyörimässä, saattaa se niitä kanniskella ja hetkeksi pysähtyä järsimään, mutta sen suuremmin niistä ei iloa ole. Jos ollaan pihalla, niin minun on "yllytettävä" koiraa leikkiin, juoksemalla mukana ja välillä jopa ryömimällä tuolla maassa - käyttäydyn siis leikkiessä Timin kanssa kuin toinen koira. Lasten kanssa Timi leikkii kanssa mielellään, joskus riehaantuu liikaa, mutta sitten harjoitellaan taas rauhoittumista. :)

      Poista
  3. Sofi on ihan samanlainen tossa leikkimisjutussa! Se ei ikinä leiki yksinään, just ehkä vähän repii jotain pehmolelua, mut ei muuta. Ja tosiaan kun mä itse leikin Sofin kanssa, on munkin yllytettävä sitä kovasti. Et ole ainoa joka on ryöminyt maassa saadakseen koiran leikkimään... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että muillakin on tällaisia kokemuksia! Välillä sitä miettii, että mitä ihmettä mä nyt taas täällä ryömin, mutta toisaalta jos koira siitä innostuu niin mikäs siinä. :D

      Poista
  4. Voi, ihana postaus :') Nanakin on toisten kanssa leikkimisen suhteen vähän kranttu, mutta minun kanssani se kyllä innostuu leikkimään aika helposti. Mikään ei ole niin hauskaa kuin juosta ympäri koirapuistoa ympärillä haukkuvan ja pomppivan koiran kanssa. Vaikka ohikulkijat vähän tuijottaisivatkin.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit! :) Ja kuulostaa ihan mahtavalta! :'D

      Poista